האם אפשר לתבוע בישראל חברה זרה שמקום מושבה בחו"ל?

בתאריך: 15/11/2021 מאת: מערכת אתר תביעות קטנות

בעידן האינטרנט והכפר הגלובאלי, המאפשר לכולנו לרכוש מוצרים ושירותים באתרי אינטרנט המציעים את מרכולתם ללקוחות ברחבי העולם, עולה וגובר הצורך בניהול הליך משפטי נגד חברות זרות ("חברות חוץ") שמקום מושבן אינו בישראל. האם וכיצד ניתן לתבוע חברה זרה? הבא נעשה סדר.

תקנות סדר הדין האזרחי קובעות כי על מנת שבית משפט בישראל ירכוש סמכות לדון בתביעה אזרחית נגד נתבע כלשהו, יש למסור לידיו של הנתבע את כתב התביעה. המסירה הפיזית של כתב התביעה לנתבע (לגופו או למורשהו) היא מהלך הכרחי – עצם המסירה היא שמקנה את סמכות השיפוט. ללא ביצוע המסירה כדין, לא נרכשת סמכות שיפוט על ידי בית המשפט, ואם ניתן פסק דין נגד נתבע שלא נמסר לו כתב התביעה כדין, דינו של פסק דין זה להיות מבוטל.

הגשת תביעה בבית משפט בישראל כנגד נתבע זר מחייבת בחינה בשאלת הסמכות הבינלאומית של בית המשפט בישראל לדון בתביעה העומדת על הפרק. בחינה זו יש לבצע טרם הגשת התביעה.

נתבע מקומי
כאשר מדובר בנתבע הנמצא בתוך גבולות מדינת ישראל, סמכותו של בית המשפט בישראל לדון בתביעה קמה מכוח מסירת הזמנה לדין לנתבע.

נתבע זר בעל נציג מקומית

כאשר מדובר בנתבע זר (הנמצא מחוץ לגבולות מדינת ישראל) אך בעל נציג/נציגות בתחומי ישראל, סמכותו של בית המשפט בישראל קמה כמעט באופן מידי ומוחלט באמצעות אותם נציגים או שלוחים, ואליהם יש להמציא את כתב התביעה.

נציין כי כל חברת חוץ המעוניינת לקיים פעילות עסקית בישראל, מחויבת למנות נציג או מורשה מטעמה בתחומי ישראל. לפיכך, לדוגמא, כאשר מדובר בחברת תעופה המפעילה טיסות הלוך ושוב מישראל, בדרך כלל לא תהיה בעיה של סמכות בינלאומית.

נתבע זר ללא נציגות מקומית

כאשר מדובר בנתבע זר שאינו בעל נציגות בתחומי ישראל (בהתאם לנסיבות העניין, לדוגמא, אם קיימת נציגות כזו אך בית המשפט לא אישר את המצאת התביעה לנציגות זו), הדבר יחייב להקנות סמכות שיפוט בינלאומית בישראל באמצעות הליך המכונה "היתר המצאה מחוץ לתחום השיפוט". לצורך כך על התובע לבקש מבית המשפט היתר מיוחד להמציא את כתב התביעה מחוץ לתחום השיפוט (הוא תחום מדינת ישראל). במידה ובית המשפט יתן את ההיתר הנ"ל, סמכותו של בית המשפט בישראל לדון בתביעה נגד הנתבע הזר תקום מכוח ההמצאה על פי ההיתר שניתן ע"י בית המשפט בישראל.

בקשה להיתר המצאה מחוץ לתחום השיפוט

את הבקשה ניתן לצרף לכתב התביעה בעת הגשתה.

לביהמ"ש בישראל נתונה הסמכות להיענות או לסרב לבקשה, על פי שיקול דעתו של ביהמ"ש. לדוגמא, במקרים בהם בית המשפט יתרשם כי לא יהא זה צודק להביא את העניין בפני ביהמ"ש בארץ, סביר להניח כי הבקשה תסורב.

במסגרת הבקשה להיתר המצאה מחוץ לתחום השיפוט, המבקש נדרש להראות, בין היתר, שעניינו עומד באחד או יותר מהתנאים שנקבעו בדין בכדי להקנות לבית המשפט סמכות בינלאומית בעניינו. המדובר בעילות (הקבועות בתקנה 500 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד – 1984) שעיקרן הוא קיומה של זיקה מסוימת לישראל, בין אם זיקה אישית של הנתבע ובין אם זיקה עניינית הקשורה לעילת התביעה. בית משפט ייתן לעילות הקבועות בתקנה זו פרשנות מחמירה, כלומר, כך שכל ספק שעלול לעלות לגבי השאלה האם המקרה הנדון עונה על העילות הנ"ל, יוכרע לטובת הנתבע הזר.

לסיכום

באופן כמעט גורף, כאשר לנתבע הזר יש נציגות בישראל, ניתן לתבוע את הנתבע הזר באמצעות הנציגות הישראלית.

כל חברה זרה המקיימת פעילות עסקית בישראל – היא בעלת נציגות ישראלית.

אם הנתבע הזר אינו בעל נציגות בישראל, אך לנתבע או לעניין עצמו קיימת זיקה מסוימת לישראל, ייתכן כי לבית המשפט בישראל יש סמכות בינלאומית לדון בתביעה העומדת על הפרק, ולשם כך יש להגיש בקשה להיתר המצאה מחוץ לתחום השיפוט (בעת הגשת תביעה קטנה באתר תביעות קטנות נא ציין בתיאור התביעה את רצונך בכך, על מנת שבקשה כנ"ל תצורף לתביעתך).

כך או אחרת, בין אם מדובר בחברה זרה או חברה ישראלית, בכל מקרה שבו מתבצעת רכישה בסכום משמעותי, מומלץ לבדוק טרם הרכישה כי יש ברשותכם את פרטי הזיהוי של החברה ממנה מתבצעת הרכישה: שם החברה, מספר הזיהוי שלה, באיזו מדינה החברה רשומה, כתובתה המלאה של החברה.

22 תגובות על “האם אפשר לתבוע בישראל חברה זרה שמקום מושבה בחו"ל?

  1. צהריים טובים.
    רכשתי כרטיסים למשחק כדורסל מכבי תל אביב מול ברצלונה בברצלונה, מדובר בכרטיסי VIP, כאשר הגענו לאולם לאחר רישום וקבלת התגים הודיעו לנו המנהלים כי הכרטיסים שלנו בוטלו, לא קיבלנו הסבר מדוע בוטלו. לציין כי הרכישה בוצעה 3 חודשים טרם המשחק.
    לציין בנוסף כי את המקומות שלנו "קיבלו" אוהדי קבוצת ברצלונה ( יש תיעוד)
    ברצוני להגיש תביעה כנגד קבוצת ברצלונה הן על עוגמת הנפש והן על הנזק הכספי ( כרטיסי טיסה, מלון, אובדן ימי עבודה וכו') אשמח לסיוע בנושא

  2. רכשתי מדפסת תלת מימד, ואביזרים נלווים, מדף החברה הרשמי באתר קניות מחו"ל (חברה סינית גדולה ומוכחת) לא בדקתי אם בעת הקניה היה יבואן רשמי, אך מוצרי נמכרו בארץ בחנויות. המדפסת הגיעה עם תקלה (מוכרת וידועה) בלוח האם. פניתי לחברה והם שלחו לוח אם חלופי. פניתי אליהם שוב ואמרתי להם שאין לי את היכולת להחליף לוח אם בעצמי ודרשתי מוצר חדש, אשלח להם את המוצר התקול והם ישלחו לי מוצר חדש או זיכוי. הם מסרבים.
    אני מעוניין לתבוע אותם על הנזק הכספי ועוגמת נפש. אשמח לייעוץ וסיוע

  3. הי,

    רכשתי כרטיסי בית מלון באנטליה דרך אתר halalbooking העסקה בוצעה בלילה אחרי חצות ואחקי 10 דקות אפילו פחות ביטלנו את ההזמנה.
    ביצוע ההזמנה הייתה ב 02.07 ותאריך טיול היה ב 07.07.
    שלמנו את חצי הסכום שהוא בערך 4500 יורו וגם כן זכור לי ב- 100% שהוספתי עוד כסף על תנאי ביטול נוספים …
    שלחתי להם מייל והם מסרבים להחזיר לי כסף למרות שבאמת אחרי פחות מ- 10 דקות ביטלתי את ההזמנה (אין סיכוי בעלום שב 10 דקות כבר החברה צד שלישי קבלו אישור או תשובה סופית על ההזמנה שלנו).

    אשמח לעזרה בהקדם האפשרי ומה אפשר לעשות תודה.

    1. צריך לבדוק מי בעל האתר (בד"כ תוכל לברר זאת גם דרך חב' האשראי, אגב כך נסה לבטל את החיוב מול חברת האשראי) והאם יש להם נציגות בישראל. כפי שמוסבר בעמוד זה, במקרים מסויימים ניתן לתבוע חברה זרה.

  4. שלום
    רציתי לשאול איך אני יכול לתבוע את חברת דלתה איירלינס על ביטול טיסה פנימית בארצות הברית, ולשם כך הפסדנו קבוצה של 8 איש טיול עם מדריך בשפה העברית של 5 ימים?

  5. שלום רכשתי קרוז בחברה גדולה ויש לה נציגות מכירות בישראל .
    נגרם לי נזק בעקבות רשלנות של חברת הספנות האם ניתן לתבוע את החברה שיש לי בלעדיות בארץ היא נחשבת לנציג מכירות בלעדי

    תודה

  6. שלום.
    אני רכשתי חבילת נופש בחו"ל מול סוכן בישראל.
    1.לסוכן זה יש הסכם עם החברה זאת בחו"ל שמספקת את הנופש
    2. לי- יש הסכם מול הסוכן (ולא מול החברה זאת בחו"ל )
    אני קניתי מהסוכן חבילה א', הסוכן הזמין בחברת בחו"ל את החבילת ב'
    אני פונה להחברה זאת בחו"ל לקבל מידע – מתי הסוכן הזמין? מה בדיוק הוא הזמין? (לא מידע פיננסי)
    החברה בחו"ל – לא נותנת לי את המידע, – היא מבקשת לפנות לסוכן כי הם עובדים לא מולי אלא מול הסוכן.
    שאילה:
    מי רשאי לפנות לחברה בחו"ל לבקשת מידע? עורך דין? בית משפט ישראילי?
    מה השלבים?
    תודה

    1. אתה התקשרת עם הסוכן ולכן הוא מחוייב לך. דרוש ממנו את פרטי ההזמנה ואם הוא כשל בטיפול בהזמנה שלך באפשרותך לתבוע אותו.

  7. שלום, הזמנתי רכב דרך אתר holiday auto. החברה ממוקמת באנגליה. חברת השכרת הרכב שממוקמת בבולגריה, סרבה לתת לנו רכב, והולידי אוטו סרבו להחזיר לנו את הכסף. האם נכון לתבוע אותם עם עורך דין ישראלי דרך ישראל או לפנות לעורך דין אנגלי ? תודה

  8. שלום,
    בחודש מאי הזמנתי מלון בסיציליה לחופשה מתוכננת לאוגוסט, דרך אתר הוטלס.קום. בתנאי תשלום מראש.
    לצערי כשהגענו לשדה התעופה, התבשרנו שהטיסה מבוטלת מכיוון ששדה התעופה המקומי נסגר בגלל התפרצות הר געש, ללא צפי לפתיחה מחודשת.
    פניתי להוטלס.קום ולמלון בבקשה לביטול והחזר שכן מדובר בכוח עליון ואין ביכולתי להגיע כלל לאזור ונענתי בשלילה. הסיבה לסירוב היא שתנאי העסקה היו תשלום מראש.
    האם יש משהו לעשות בנידון? אם כן, מול מי, המלון ישירות או הוטלס.קום?

  9. שלום רב,
    הזמנתי רכב באתר ALAMO ,עם 2 כסאות בטיחות- 1 לתינוק אחד לילד, שילמתי מראש. קיבלתי אישור. כשהגענו ליעד ברפובליקה הדומיניקנית, הביאו 2 כסאות בטיחות אבל לא מותאמים לתינוק. הסברתי להם שזה לא תקין, הציעו או שאסע עם התינוק על הידיים כי איו בעייה ואין משטרה או שאמתין 24 שעות וישיגו כיסא תינוק. נאלצנו להישאר באיזור השדה יום, למחרת לא היה כיסא תינוק. החזרתי את הרכב ושכרתי מחברה אחרת רכב עם כסאות בטיחות לילד ולתינוק, ביקשתי מאלאמו החזר מלא,הובטח שזה יקרה תוך 14 ימים, חלפה חצי שנה , הסניף מאשים את אלאמו ארה"ב ולחלופין. אין לאלמו סניף בארץ איך אני תובע אותם <

  10. נמצא בתאילנד, שלחתי מחשב נייד לתיקון אצל היבואן הרשמי של חברת הלפטופ, נכון לעכשיו כבר כמה ימים שיש "בעיות תקשורת" ביני, לבין החברה ולבין חברת השילוח שבה השתמשו כדי לשלוח אלי בחזרה.
    האם ניתן לתבוע במידה והמחשב לא יגיע?

    1. בהנחה שהיבואן הרשמי בישראל וקיים כשל תמורה (לא פירטת מהן "בעיות התקשרות") אזי ניתן לתבוע כרגיל בגין כשל תמורה.
      אם מדובר בחברה זרה ללא נציגות בישראל, יש לצרף לתביעה בקשה להיתר המצאה מחוץ לתחום.

  11. הי לפני חצי שנה רכשתי חבילה לבית מלון מסוכן מחוץ לארץ וכשהגעתי לבית מלון לא קיבלו אותי ואמרו לי שהעסקה בוטלה, ושילמתי מחדש בבית המלון. ניסיתי להחזיר הכסף מהסוכן והוא במשך חצי שנה היה אומר עדיין בודקים עם בית המלון. לפני חודש עידכנו אותי שהבית מלון לא החזיר הכסף.

  12. היי. רכשתי מוצרים מאתר בינלאומי לפני כ-3 חודשים. בהזמנותיי הקודמות האתר שילם את עלויות המכס . בהזמנה זו החליטו לחייב על מכס לכן החלטתי לבטל את ההזמנה.
    מהאתר נרשם כי אשא בעלויות המכס למרות ההחזרה ומאז לא קיבלתי גם את ההחזר עבור הרכישה . לפני כחודש נרשם כי עדיין לא קיבלו את המוצרים ורק שיקבלו אותם בחזרה יזכו אותי.
    מה ניתן לעשות במקרה זה ? ?

    1. צריך לבחון את תנאי המכירה באתר וכמו כן לבדוק האם האתר פונה באופן שיטתי ללקוחות בישראל באופן שמחייב אותו בדין הישראלי.
      במידה וכן, יש לשקול הגשת תביעה נגד החברה בחו"ל או נגד נציגות החברה בישראל (אם קיימת).

  13. רכשתי מוצר מ-AliExpress. המוצר הפסיק לעבוד אחרי מספר ימים. למוצר יש אחריות לכל החיים. פניתי ליצרן בבקשה לממש את האחריות, היצרן איננו מתעלם מהאחריות אבל, לא שולח לישראל… ביקש ממני למצוא כתובת באירופה או ארה"ב כדי לשלוח מוצר חלופי. ביקשתי לדעת מדוע לא שולח לישראל מכיוון שאין לי כתובת בחו"ל – בזה תמה ההתכתבות בינינו…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי תאהב/י גם

הגשת תביעה קטנה באינטרנט

פשוט

שלושה שלבים פשוטים מלווים בהנחיות והסברים המותאמים לפרטי המקרה שלך

מהיר

מאפשר הגשת תביעה תוך מספר דקות וכולל אפשרות לצירוף קבצים

זול

חוסך זמן וטרחה. עיבוד, בקרה, הפקת מסמכים וצרופות והגשתם לבית המשפט